Sunday, February 05, 2006

Jedinečné a famózne Tiramisu Koklesovo


Tiramisu ako dezert pochádza z talianskej kuchyne, i keď nemá s "originálnou" kuchyňou nič spoločné, skôr s takou novodobejšou , pre turistov :-) Keď pozerám akékoľvek kuchárky,v každej je to o inom. Aj tak je najlepší recept tento :-).
Každý raz je trolilinku iný,pretože samozrejme to závisí od surovín. Normálne tam má byť mascarpone,ale je to jednak drahý špás a jednak je to potom moc maslové uhladeneé. Najlepšie výsledky sú s českou Lučinou,tými kockami á 100 g. Ani tá pomazánková vo vaničke nie je zlá,ale pridáva tomu takú pikantnú chuť.

Piškóty sú veľmi dôležité,trošku je problém ich zohnať.Treba dlhé,nie okrúhle. Bežne dostupné Pafino sú nanič,ale dajú sa použiť iba z núdze, vtedy,ak to spotrebuješ najneskôr do druhého dňa,potom sa beznádejne rozmočia.Najlepšie sú buď talianske,čo majú napísané Savoiardi,prípadne Lady Fingers. Dobré sú aj nemecké,či rakúske,také ružové,neviem ako sa volajú,tuším ich ale vyrába Manner.

K veci :

4 vajíčka , rozdeliť na bielka a žltky
4x100g Lučiny (Mascarpone )
4 lyžice cukru,bežného kryštál,lepšie dať 3 a 1 lyžicu medu
hrnček silnej kávy,vychladnutej
piškoty
trochu višňového likéru,nemusí byť ,prípadne mandľové Amaretto
kakao na posyp..granko,...


-Do mixéra dáš 4 žltka,cukor,prípadne med,mixuješ,pomaly pridávaš Lučinu.
Vedľa spravíš tuhý sneh zo 4 bielkov,najlepšie sa to podarí so štipkou soli
Tuhý sneh jemne vmiešaš do žĺtkovej masy.

-Na dno misy,kde to bude,kvapneš trochu višňového likéru,nemusí byť.Piškoty rychlo namočíš do kávy a poukladáš na dno.V prípade piškót Pafino naukladaj piškoty na dno suché a pomocou polievkovej lyžice ich zvlhči,inak sa rozpadnú.
na vrstvu piškót príde polovica krému a prípadne posypeš kakaom,toto nemusí byť,ale urobí to dobrú chuť.Tu sa dá použiť Granko.
Príde daľšia vrstva piškót,s kávou a na to zvyšok krému. Dáš do chladničky,aspoň 2 hodiny,najlepšie do druhého dňa. Povrch posypeš kakaom,najlepšie bežným kakaom cez jemné sitko.
Hotovo.

Dá sa to skombinovať aj s ovocím, ale to už nie je ono,má to byť jednoduché a pritom výrazné,cítiš tam kávu,kakao,višňový likér a Lučinu.


S pozdravom : nech Ti chutí